Koreansk Bibimbap

Det var i Korean Town NYC da vi fikk smake på en av de mest kjente og kjære rettene, «Bibimbap», for aller første gang. Dette var i våren 2013, hvor koreanske kjøkkenet hadde allerede begynt å bli populært blant unge i USA. Vi hadde nettopp sjekket oss inn på hotellet og var både sultne og slitne etter reisen. Samboeren min hadde sett for seg en saftig hamburger eller en Trippel Cheese pizza, men heldigvis fikk jeg overtalt han til å dra til Korean Town (hehe)! Etter et par runder i området, satte vi oss ned på Five Senses, og siden denne dagen har vi blitt helt hektet på koreansk mat!

Ordet Bibimbap betyr så enkelt som «ris blandet med kjøtt og assorterte grønnsaker» og det er like gøy å si navnet på retten som å spise den, med ulike teksturer av grønnsaker, kjøtt og sauser! Det er mange variasjoner på koreansk Bibimbap, både av valg av grønnsaker, type kjøtt og egg, som foreksempel «Dolsot Bibimbap» serveres i en stekende varm bolle laget av leire og med sprøstekt ris i bunnen av bollen som nytes til slutt med litt kimchi. For de som har en gassplate hjemme på kjøkkenet og liker koreansk mat, anbefaler jeg å lage denne versjonen! En mer tradisjonell og kanskje den autentiske versjonen av Bibimbap serveres med rått kjøtt (gjerne biff) og rå eggeplomme. Oppskriften jeg lager i dag er mer av typen «Yangpun Bibimbap» som serveres i en vanlig stor bolle.

Til en vegetarversjon er det bare å droppe kjøttet og ha i mer grønnsaker og prøv gjerne med sprøstekte tofu også.

Have fun! :)

Bibimbap, servering til 4 personer: 

Kjøtt med marinade: 

400-500 gr indrefilet av biff (skjæres i strimler) evt. karbonadedeig 

4 ss soyasaus

2 ss sesamolje 

1 ts honning eller brunt sukker 

2 fedd hvitløk, finhakkede 

1/2 ts sesamfrø

 

Grønnsaker: 

200 gr spinat 

400 gr bønnespirer 

2 stk gulrøtter (kuttes i tynne strimler)

1 stk squash (deles i to på langs og skjæres i tynne skiver)

200 gr aromasopp, shitakesopp eller østersopp (skjæres i tynne skiver) 

 

Bibimbapsaus: 

3 ss gochujang (koreansk chilipaste)

2 ss vann 

1 ts appelsin- eller aprikosmarmelade

2 ts sesamolje

1 ss hvitvinseddik eller epleeddik 

1 fedd hvitløk, revet

 

Andre ingredienser: 

4 porsjoner med nykokt jasminris

Nøytral vegetabilsk olje til steking 

Sesamfrø 

Salt 

4 speilegg til servering

Forberedelse:

Kok risen ferdig og begynn med å blande kjøttstrimlene eller karbonadedeigen med ingrediensene til marinaden (soyasaus, sesamolje, honning, hvitløk og sesamfrø) og la det marinere i minimum 20 minutter eller mens du forbereder andre grønnsakene. Stek på sterk varme i en panne med litt olje til kjøttet er ferdig.

Del squashen i to på langs og kutt i tynne halve skiver og legg de i en stor bolle. Fordel 1/2 ss med bordsalt lagvis og bland godt. La det stå, for at saltet skal trekke mest mulig væske ut av squashskivene, slik at når du steker de etterpå vil sprøheten beholdes. Klem ut væsken før stekingen.

Skrell og skjær gulrøttene i tynne strimler og kutt sopp i skiver. Sett de til side.

Begynn så med å dampe bønnespirer i en stor panne med høykant eller en stor kjele under lokk. Tilsett 1-2 ss med vann under dampingen på middels høy varme. Klem ut væsken og legg dampende bønnespirer i bolle, og tilsett 1 ts sesamolje, 1/4 ts salt og sesamfrø, og bland godt. Gjenta samme prosessen med spinat.

Stek så gulrøttene på middels varme i en panne med 1 ts sesamolje og en klype med salt, til de er myke og legg de over i en bolle. Gjenta samme prosessen med sopp.

Stek så speilegg etter ønske og lag bibimbapsausen ved å blande alle ingrediensene sammen.

Legg opp Bibimbap først med ris i bunnen, og grønnsakene plassert rundt kanten av bollen.

Plasser speilegget på toppen og dryss sesamfrø over. Ha sausen på bordet ved servering.

En ekte måte å spise bibimbap på er å hakke opp eggeplommen og blande sammen med risen, sausen, kjøttet og grønnsakene!

Håper at du prøver ut oppskriften og at det smaker, lykke til! :)

Følg Just another food story på facebook  og på Instagram @justanotherfoodstory, og hashtag gjerne med #justanotherfoodstory, dersom dere gjenskaper noen av oppskriftene på bloggen! :)

Please follow Just another food story on facebook and on Instagram @justanotherfoodstory and hashtag #justanotherfoodstory, if you recreate some of the recipes on the blog! :)