Koreansk kimchi på en enkel måte

Første gang jeg fikk smake kimchi var da ei studievenninne fra Trondheim serverte lekre koreanske retter på koreansk aften, sammen andre matglade jenter. Dette var antakelig i 2005, hvor japanske sushi var blitt en stor trend i Norge. Da koreansk mat begynte å bli populær i USA, var det kimchi som frontet det koreanske kjøkkenet. Denne mattrenden vil du se i norden framover, og både samboeren min og jeg er mildt sagt hektet på denne krydret og syrnet kinakål.

Hva er Kimchi? Jo, kimchi betår av fermenterte grønnsaker hvor kinekål står sentralt og er nærmest et obligatorisk tilbehør til enhver koreansk måltid. Den kan spises direkte, serveres som en siderett eller brukes som en del av ingredienser i gryteretter, nuddelsupper, stekt ris etc. Kimchi er også et ypperlig tilbehør til sushi!

Den tradisjonelle oppskriften på kimchi kan ta tid med fermenteringtiden på 2-3 dager og inneholder andre ingredienser som det ikke er så lett å fås tak i Norge. Derfor har jeg gjort en research på hvordan man kan lage en hurtigvariant kimchi på 30 minutter og som smaker like bra! Denne oppskriften er inspirert av en kjent koreansk matblogger Maangchi, som er bosatt i NY og kaller oppskriften for Emergency Kimchi. I stedenfor hodekål har jeg brukt kinakål og tilpasset mengde av krydrer etter min smak. Som en ekte matnerd kjøpte jeg koreansk chiliflak fra NY, men prøv gjerne deg fram med chilipulver eller med fersk chili. Jeg håper at dere blir inspirert til å lage kimchi hjemme, hvis ikke, går dere glipp av noe ;) 

Koreansk kimchi på en enkel måte:

 • 1 stk kinakål, kuttet i store biter
 • 80 g salt
 • 3 stk gulrøtter, strimler
 • 3 stk vårløk, finsnittet
 • 30 g ingefær, finhakket
 • 5 fedd hvitløk
 • 1 ss sukker
 • 70 g fiskesaus
 • 35 g koreansk chiliflak (evt. vanlig chilipulver eller 2-3 stk fersk chili)

 

Del kinakål i fire på langs, skyll de under kaldt vann og kutt de i store biter. Legg de over i en stor bolle, strø jevnt med salt over kålbitene og bland godt. La det stå i 20 minutter slik at vannet trekkes mest mulig ut. I mellom tiden kan du kutte grønnsakene og finhakk ingefær, hvitløk og evt. fersk chili.

Skyll kålbitene i et dørslag, klem ut mest mulig vann og legg de til siden.

Bland fiskesaus, sukker, hakkede ingefær, hvitløk og chiliflak (evt. chilipulver eller hakkede fersk chili) i en stor bolle og bland inn strimlede gulrøtter, finsnittede vårløk godt først, før du tilsetter kinakålbitene og blander godt slik at chiliblandingen fordeles jevnt. Pynt gjerne med sesamfrø ved servering.

Legg kimchi i en lufttett krukke og oppbevar i kjøleskapet i maks 9 dager, men det er lurt å lukte og sjekke etter 5 dager.

 

Lik min facebook side og følg gjerne med på daglige oppdatering av Just Another Food Story på Instagram @justanotherfoodstory og hashtag gjerne med #justanotherfoodstory, dersom dere gjenskaper noen av oppskriftene på bloggen!

 • Dette må jeg prøve! :-)

  • justanotherfoodstory

   Anbefales! :D

 • foodlovre123

  Hei!
  Jeg vet ikke om du er klar over det, men du har skrevet 80 gram salt i oppskriften. Dette er jo en sykelig mengde (1/3 av en boks Seltin salt). Heldigvis unngikk vi dette. Fiskesausen er jo salt i seg selv, så man trenger egentlig ikke tilsette salt.
  For det andre skal man i følge oppskriften bruke en hel liten chiliflakes krydderboks (noe som gjorde den ufattelig sterk). Anbefales ikke.
  For det tredje blir det aaltfor mye fiskesaus… Til tross for at jeg tilsatte saft fra to lime, ble ikke fiskesausen overdøvet av de andre ingrediensene. På et kokkekurs i Vietnam tok kokken vår ca. 2-3 ss fiskesaus, dette holdt. Så tilsatte han olje, hvitløk, chili, lime og sukker (Veldig godt!).

  Tenkte bare jeg skulle gjøre deg klar over at denne oppskriften burde endres på. Ellers liker jeg siden din veldig godt! Masse gode oppskrifter :-) Dette kan jo forsovet bli en veldig god rett.

  • Hei!

   Takk for tilbakemeldingen din :) Det er faktisk riktig at man skal bruke såpass mye salt for å trekke ut vannet i kinakålen og det er ikke brukt som smakstilsetting. Jeg kjøpte en større kinakål enn vanlig, så kunne jeg foreslå to kinakål i stedet. Etter salting skal kinakålbitene skylles godt. Jeg spesiserte at det er brukt koreansk chiliflak og at man skal prøve seg fram etter terskelen på sterk mat. Fint at dere har gjort det! Oppskriften er fra en koreansk matblogger som jeg har lagt linket til også. Lime har jeg faktisk ikke sett at det er brukt i kimchi noen gang pga den naturlige fermenteringen skal gi den syrlige smaken etterhvert, men det er muligens en annen vietnamesisk versjon på dette også.

 • Annhja Berthea Sveinsdatter Ni

  Hvor anbefaler du å få tak i koreansk chili?

  • Sausen

   Du kan finne det på asiatisk marked. Sikkert folk på butikken kan finne koreansk chilipulver for deg, eller du kan lete etter pose med rød pulver med tegn”고추가루” eller “고춧가루” (koreansk) på. Jeg har kjøpt koreansk chilipulver i både Oslo og Stavanger.

   • Annhja Berthea Sveinsdatter Ni

    Har ikke funnet, men skal be orientalsk butikk om å bestille

  • Hei Annhja! Håper du har hatt en fin sommer :) Jeg har kjøp min i NYC i fjor høst (smuglet en liten pose i kofferten, som en EKTE matnerd :P), men jeg har sett på asiatiske butikker i det siste tiden. Lykke til! Kimchi er så godt!

Related Posts