Mortlach whisky – et skotsk udyr

Jeg har en fått en meg ny interesse – whisky.

Whisky er noe forbindes med old man’s drink, men dette er i ferd med å forandre seg. Det er stadig flere kvinner har begynt å utforske whisky og whiskydrinker, og visste du at det finnes en egen whiskyklubb for kvinner i Norge? Jeg vurderer å melde meg inn! Det var samboeren min som introduserte whisky (naturligvis) og interessen har vokst mer og mer, noe som har ført til at jeg har begynt å eksperimentere whisky i matlaging og drinker også.

Løvenskioldskytebane

I forrige uke var jeg invitert til en inspirerende event sammen i et godt selskap med mat- og vinjournalister, erfarne bartendere og bloggere, som fant sted på Løvenskioldbanens nyoppusset jakthytte langt inne blant Bærums skog og mark. Et nydelig sted for anledningen med god mat fra Brasserie Mats & Martin og whiskyer fra Mortlach, som er en luksuriøs single malt scotch whisky.

Løvenskioldskytebane

Løvenskioldskytebane

Da vi kom fram til hytten fikk vi servert en frisk og smakfull signaturdrink “The Beast” med Mortlach Rare Old laget av Norges beste bartender Jesper Høst. Det var fyr i peisen, et langbord dekket med fuglefjær, blomster og rutete pledd. Cocktailen var helt nydelig og jeg tenkte umiddelbart på at den hadde passet helt perfekt med en lett asiatisk sashimirett av kveite eller smørfisk.

The Beast av Jesper Høst

Under finner dere oppskriften på cocktailen vi fikk servert som dere kan prøve fram.

The Beast:

  • Mortlach Rare Old
  • Grand Marnier
  • ferskpresset limejuice
  • fersk ingefær
  • sukker
  • frisk koriander
  • dråper av ristet sesamolje

 

The Beast av Jesper Høst

IMG_1844

Fra venstre: Jesper Høst (Norges beste bartender 2014), Georgie Bell (Global Mortlach ambassadør)og Michael Lundén (Brand ambassadør for whisky og rom ved Adagio reserve)

Som andre whiskyer bærer også denne whiskyen på en historie. Mortlach var den aller første whisky som ble produsert i Dufftown, Speyside i 1823 av Georg Cowie. De ypperste erfarne whiskeykjennere kaller Mortlach for “The Beast of Dufftown” på grunn av sin dristige karakter og den unike smakskompleksen som er rik, muskuløs, saftig og fet. En annen ting som virkelig skiller denne whiskyen fra andre single malts er at den er 2.81 destillert, som er en uvanlige destillasjonsprosessen og som ble helt nøyaktig regnet ut for å få frem aller beste smakskompleks.

Mortlach har vært så ettertraktet i de siste tiårene med en begrenset tilgjengelighet at kun fåtall whiskykjennere kan få nyte whiskyene, men endelig er den på bestillingslisten hos vinmonopolet!

Her lærer jeg meg hvordan man skal lukte på whiskyen etter at den er sjenket i glasset, mens Mortlach global ambassadøren Georgie Bell forklarer: lukt med det ene nesebor, så det andre, deretter med begge.

FOTO: NUSSARA GULDBERG

Vi spiste gjennom asiatisk inspirerte retter med nordiske råvarer som matcher godt med ulike Mortlach whiskyer. Under finner dere inspirasjon på rettene laget av Brasserie Mats & Martin med Mortlach whiskyer.

Mats & Martin catering

Sprølaks og tunfisktartar med avokado og agurk

Sprø laks og tunfisktartar med avokado og agurk, servert med Mortlach Rare Old

Hval-tataki med sjøgress og balsamicoreduksjon, servert med Mortlach Rare Old

Whisky-flambert pepperkrabbe med chili, hvitløk, vårløk, koriander og sesamfrø, servert med Mortlach Rare Old.

Røkt andebryst med fiken, gorgonzola og Mortlach glaze servert med Mortlach 18 year old

Før neste rett serveres, fikk vi utdelt et metalljern med et segl som vi stemplet på hver vår store isbit. Isbiten legges i et stor whiskyglass med Mortlach Rare Old og får whiskyen til å smake noe helt annet! Denne drinken ble servert til sjøkreps, ramsløksmør med grillet vannmelon.

Konfitert kje, rillette, skorsonerrot og jordskokkvariasjon servert med Mortlach 25 year old

Det er alltid rom for dessert og her er minisjokolade-fondant med whisky fudge og espressomousse.

For et flott arrangement å være med på. Fin atmosfære og stemning og ikke minst fantastisk mat og drikke. Jeg har blitt inspirert av å bruke mer whisky til food pairing og matlaging :)

FOTO: LISA BJØRHEIM og NUSSARA GULDBERG

Følg Just another food story på facebook  og på Instagram @justanotherfoodstory, og hashtag gjerne med #justanotherfoodstory, dersom dere gjenskaper noen av oppskriftene på bloggen! :)

Please follow Just another food story on facebook and on Instagram @justanotherfoodstory and hashtag #justanotherfoodstory, if you recreate some of the recipes on the blog! :)

  • Juliesmatblogg

    Å gurimalla, nå angrer jeg på at jeg ikke fikk dratt :(

Related Posts