Thai kokos kyllingsuppe / Tom kha gai

OK, det er mange thaisupper som er så godt og «tom kha gai» er helt klart en av mine favoritter i det thailandske kjøkkenet og som er heldigvis enkel og lage. «Tom» betyr «å koke», «kha» betyr «galangal» og «gai» betyr «kylling»! Denne suppen er smaktilsatt med typiske thailandske noter som sitrongress, galangal og kefirlimeblad, som kvikner opp kremet kokosmelk, og frisk limesaft og fiskesaus som balanseres mot hverandre.

Ikke så overraskende, liker jeg min tom kha gai ganske sterk og bruker til vanlig mellom 7-9 stk «red bird chili», så jeg anbefaler å begynne gradvis med 1-2 stk «red bird chili» for de som ikke er så vant med sterk mat. I en tradisjonel tom kha gai brukes det kyllingvinger og det gir mye mer smak til kraften når du koker suppen med kyllingben, noe som jeg også foretrekker. Bruker du kyllingbryst eller lårfileter, kan du ha i litt kyllingfond i tillegg som det står i oppskriften. Bruk gjerne andre sopptyper enn sjampignon, min favoritt er østersopp. Hender jeg også dropper å ha i kylling og lager en vegetarversjon ved å ha andre gode grønnsaker i suppen! 

Tom kha gai: Servering til 4 personer 

400 gr kyllingbryst eller lårfilet, i strimler 

1,5 dl kyllingkraft (evt. vann med 1 stk kyllingbuljong eller -fond)

1 boks kokosmelk  

1 stilk sitrongress, kuttes i lange biter

5 cm galangal, i skiver

5-6 kaffir lime blader, revet

200 gr østersopp (evt. aromasopp, sjitakesopp), kuttes i biter

1-2 stk rød thai bird chili, kuttes i biter

 3-4 ss fiskesaus

ferskpresset limesaft  fra 1-2 stk lime 

Forberedelse:

Skjær kylling i strimler og østersopp i biter, skjær galangal i tynne skiver og kutt chili store biter. Fjern det tørre, ytre lag av sitrongresset og trim av endestykket av stilken. Bruk bare kjernen av stilken som ofte har svakt grønn-lilla farge. Bank lett med baksiden av kniven lett på enden av stilken for å få mest mulig aroma ut under koking av suppen, og del de på langs i to og kutt deretter opp i lange biter (ca. 4 cm).

Ha i vann i en stor gryte sammen med sitrongress, galangal, rød thai bird chili og la det få et oppkok. Legg deretter i østersopp og kyllingbiter. Riv opp kaffir lime blader og ha i gryten sammen med kokosmelk. Skru ned varmen på middels og la det småkoke i 3-4 minutter. Når kyllingbitene er ferdige, skru av varmen og sett gryten til side, tilsett fskesaus og limesaft. Strø litt hakkede fersk koriander rett før servering og nyt med nykokt jasminris!

Følg Just another food story på facebook  og på Instagram @justanotherfoodstory, og hashtag gjerne med #justanotherfoodstory, dersom dere gjenskaper noen av oppskriftene på bloggen! :)

Please follow Just another food story on facebook and on Instagram @justanotherfoodstory and hashtag #justanotherfoodstory, if you recreate some of the recipes on the blog! :)