Thailandsk soppsalat “larb hedd”

Denne oppskriften er opprinnelig fra Nordøstlige delen av Thailand og er en vegetarversjon av tradisjonelle «larb moo» med svinekjøtt. Siden vi bruker sopp heter derfor denne retten «larb hedd», hedd betyr altså sopp på thailandsk, og i oppskriften har jeg brukt østers- og aromasopp, og dersom du ikke finner enokisopp i butikken, kan du bruke mer av andre sopptyper tilgjengelig. Retten veldig enkel og rask å lage, og er naturlig lav på kalorier.

Sammen med fiskesaus, palmesukker (eller honning) og chiliflak, er det en annen viktig ingrediens som gjør denne retten til en «larb». Ristede riskorn som pulveriseres gir den røffe og nøtteaktige smak og aroma. Beklageligvis kan ristede rispulver ikke unnlates å tilsette, eller jeg mener du kan (selvfølgelig..), men da kan ikke retten kalles for «larb hedd».

Du kan servere «larb hedd» alene med salatblader. Jeg hadde rødkål tilgjengelig, men bruk gjerne isbergsalat, hjertesalat eller crispy salatblader. Tradisjonelt serveres «laab hedd» med klebrig ris eller «sticky rice», men sammen med jasminris er også veldig godt.

Larb hedd: 

Servering til 4 personer 

Tid: 45 minutter 

Ingredienser:

3 ss rå ris, ristet i en varm panne til gyldne

2 ss nøytral vegetabilsk olje, jeg bruker rapsolje

200 gr kongesopp/kongeøsterssopp, skiver

200 gr østersopp, skiver

100 gr enokisopp

1-2 stk sjalottløk, tynne skiver

Smakstilsetninger: 

2 ts knust chiliflak, evt. smak til

1 ss palmesukker 1/2 ts honning

5 ss fiskesaus

3 stk lime, fersk presset limesaft

Urter: 

1/2 bunt fersk koriander, grovhakkede

en håndfull mynteblader

Salatblader til å servere og spise soppsalaten med eller jasminris.

Tilberedning:

1. Rist risen i en tørr panne på høy varme under røring, til de er nøttebrune og gyldne. Bruk enten en krydderkvern eller en morter til å male opp risen til en grov pulver.

2. Varm olje i en panne over høy varme og ha i sopp og stek soppen i til de begynner ca. 2-3 minutter eller til de begynner å kollapse. Skru deretter av varmen, ha i resten av ingrediensene (sjalottløk, chiliflak, grove ristede rispulver, limesaft, fiskesaus, palmesukker/honning) og urter (fersk koriander og mynteblader. Bland godt sammen og server med en gang.

Håper du lar deg friste til å prøve å lage og at det smaker! :)

Setter stor pris på dersom du husker å:

Følg Just another food story på facebook  og på Instagram @justanotherfoodstory, og hashtag gjerne med #justanotherfoodstory, dersom dere gjenskaper noen av oppskriftene på bloggen! Det gjør meg så glad! :)

Please follow Just another food story on facebook and on Instagram @justanotherfoodstory and hashtag #justanotherfoodstory, if you recreate some of the recipes on the blog! :)