Dampede pak choy med øystersaus og hvitløksolje

Pak choy! Første gang jeg traff på grønnsaken på Meny ble jeg overrasket at den i hele tatt fantes i dagligvare butikker. Jeg har i ettertid også lurt på om det er noen som handler dette og hva de bruker grønnsaken til? Vet de fleste hva dette er? I allefall så var jeg glad for at det finnes i butikken, for jeg har vanligvis måtte ha handlet pak choy i asiatiske butikker! :)

Pak choy er en kinesisk kålvekst som utvikler en mild og søt smak når den varmebehandles enten i wok, nuddelsuppe eller bare dampes. I dette innelgget skal jeg vise min familiens oppskrift på damepede pak choy med en kinesisk øystersaus som jeg er helt avhengig av å lage til denne grønnsaken. Sprøstekte hvitløk i olje er et must som gir aroma og smak til det salte sausen. Oppskriften tar under 30 minutter å lage og smaker simply delicious!

Jeg har brukt en bambus kurv som kan fås kjøpt i asiatiske butikker til å dampe pak choy, for å vise dere min personlig måte å lage retten. Dersom dere ikke har muligheten til å dampe grønnsaken på denne måten, går det helt fint å forvelle pak choy i småkokende vann i 1-2 minutter maks for å beholde sprøe teksturen og deretter legge i iskaldt vann. Etter avkjøling bør den legges i et dørslag og la vannet renne helt av.

Lag sausen og bruk gjerne andre grønnsaker som brokkoli, kinakål, grønnkål eller norsk sommerkål når sesongen kommer :) Mulighetene er mange! 

Dampede pak choy med øystersaus og hvitløksolje:

2 porsjoner

  • 2 stk pak choy
  • 1/2 ts Urtekram chiliflak

Østersaus:

  • 1/2 ss sesamolje
  • 5 ss østersaus
  • 5 ss vann
  • 1 ss honning
  • 1 ts Urtekram peppermix eller hvit pepper

Hvitløksolje:

  • 4 fedd hvitløk med skall
  • 3 ss peanøttolje eller annen vegetabilsk olje med nøytral smak

 

Del pak choy i 4 deler på langs og legges i bambuskurven. Hell litt vann i en wokpanne og sett bambuskurven i wokpannen. Vannet skal ikke berøre bunnen av kurven. Pak choy dampes i 2 minutter til de er noe møre, men fortsatt beholder sprøe teksturen. Legg grønnsaken på en stor tallerk.

Knus hvitløksfeddene i en morter og fres de i olje til de er gyldne.

Bland sammen sesamolje, østerssaus, vann, honning og pepper i en skål og hell i en panne på middels varm panne. Skru av varmen og når sausen bobler og tykner. Hell sausen direkte over pak choy sammen med hvitløksolje. Dryss litt chiliflak over og server!

 

Pak choy

Dampede pak choy

Bambuskurv

Dampede pak choy i bambus

Pak choy med østersaus og hvitløksolje

Jeg håper dere blir inspirert til å prøve ut oppskriften! Enjoy :)

Følg Just another food story på facebook  og på Instagram @justanotherfoodstory, og hashtag gjerne med #justanotherfoodstory, dersom dere gjenskaper noen av oppskriftene på bloggen! :)

Please follow Just another food story on facebook and on Instagram @justanotherfoodstory and hashtag #justanotherfoodstory, if you recreate some of the recipes on the blog! :)

Related Posts