Japanske dumplings/ Gyoza

Tiden flyr helt klart. Vi hadde vår første barnefrikveld sammen på nesten et år like før påsken(!). Med muligheten til å slappe av og nyte middagen sammen og se en skrekkfilm med full volum på, er små gleder som vi setter så stor pris på om dagen! Til fredagsmiddagen lagde jeg japanske dumplings (gyoza), som en av våres favorittdumplings. Det kan se ut som at det er vanskelig og mye jobb med å lage gyoza, men selve metoden er kjempe enkel og er du rask til å kutte grønnsaker, tar maks en time å lage til sammen. Det som skiller gyoza med andre dumplings er spesielt hvordan de er tilberedt på. De fleste dumplings og dimsum blir kun dampet i en bambuskurv med lokk, stekes gyoza først i olje i en panne til de er gyldne og sprøe i bunnen og deretter dampes. På denne måten får også gyoza ulike teksturer med en sprø bunn, myk form og en saftig fyll. Selve fyllet kan du variere selv med andre grønnsaker eller kjøtt, evt. uten kjøtt. I dag har jeg valgt å vise en litt mer av en klassisk gyoza oppskrift med en spicy dumplings dipp til, og disse er noe av de beste dumplingsene jeg har laget!

Japanske dumplings/ Gyoza:  servering til 4 personer, tid  45 minutter

Ingredienser: 

1 pakke gyoza wrappers (ca. 50 stk)

1 ss nøytral vegetabilsk olje

1 ts sesamolje 

1/2 dl vann

Kjøtt- og grønnsaksfyll:

300-400 gr svinekjøttdeig (evt. kylling- eller kalkunkjøttdeig)

1 stk pak choi (evt. 2-3 blader av kina-, hvit- eller grønnkål), finhakket

2 stk vårløk, finhakket 

4 stk aromasopp, grovhakket

2 store fedd hvitløk, (evt. 4 små fedd) 

3-4 cm fersk ingefær, finhakket 

Smakstilsetning:

2 ts sesam olje

1 ss soyasaus

1/2 ts salt

1/4 ts malt hvit pepper (evt. kvernet svart pepper)

Chili dippsaus:

2 ss risvinseddik (evt. hvitvinseddik eller epleeddik)

2 ss soya saus

1 ts chiliolje (evt. smak deg fram) 

1 ts chili flak (evt. smak deg fram)

Tilberedning:

Hakk opp alle grønnsakene og ha i sammen med kjøttdeigen i en stor bakebolle. Tilsett smakstilsetningene (sesamolje, soyasaus, salt og hvit pepper) og bland godt sammen til en fin og jevn farselignende konsistens.

Plasser en dumplingswrap på håndflaten og legg ca. en toppet teskje med kjøttdeigfyll i midten av wrappen og stryk rundt kanten med litt vann før du bretter sammen kant mot kant. Klem sammen rundt fyllet, slik at luftlommer unngås og dumplingen sprekker under steking og damping.

For presentasjonen sin skyld og respekt for orginaliteten, kan du folde små brett rundt kantene, men dette er absolutt ikke nødvendig å gjøre. Vipps, har du laget japanske dumplings, gyoza!

Varm oljen i en stekepanne på over middels høy varme og stek gyozaene til de er gyldne og sprøe i bunnen i ca. 2-3 minutter, før du heller i ca. 1/2 dl vann i pannen, legger på lokk og damper til all vannet er nesten borte.

Fjern lokket og dryss litt sesamolje rundt dampede gyoza og overfør til en serveringstallerken, og dryss litt sesamfrø, chiliolje og finsnittede vårløk.

Server straks med dippingsausen som står i ingredienselisten.

Håper du lar deg friste til å prøve ut oppskriften! :)

Setter stor pris på dersom du husker å:

Følge Just another food story på facebook  og på Instagram @justanotherfoodstory, og hashtag gjerne med #justanotherfoodstory, dersom dere gjenskaper noen av oppskriftene på bloggen! Det gjør meg så glad! :)

Please follow Just another food story on facebook and on Instagram @justanotherfoodstory and hashtag #justanotherfoodstory, if you recreate some of the recipes on the blog! :)

Related Posts