Thaisalat “Yum som o” med røde appelsiner og norske reker

«Yum som o» er noe av de beste thaisalater jeg vet om og er akkurat det navnet presenterer – «yum»! Ordet «Yum» betyr «blandet salat» og denne blandede salaten som lages i dag er med en stor sitrusfrukt, som kalles «pamelo» eller «som o (å)» på thai. Frukten har en mildere smak av grapefrukt og er ikke så bitter. Jeg gjenoppdaget denne salaten da jeg var på ferie i Thailand i sommer og ble selvfølgelig inspirert til å lage hjemme. I stedenfor å bare bruke pamelo, valgte jeg å ta med røde appelsiner i salaten, siden de nå er i sesong og gir en friskere innslag til den søtlige pameloen. Tradisjonelt brukes det store scampireker i orginale oppskrifter, men jeg har erstattet disse rekene med gode grunner! Norske reker smaker aller best om vinteren, og ikke minst er det kortreist! Så dette er en thaisalat med noe nordisk vri. Dessuten, smaker det faktisk mye bedre, så her går thailendere noe glipp av :) Med all aromaene som fyller kjøkkenet med urter som kaffirlime blader, sitrongress, lime og mynteblader får meg til å drømme om ferien.

Det er en liten ingrediens som dere vil legge merke til, tørkede reker, som ikke er så lett å få tak i umiddelbart, men som thailendere bruker til vanlig for å gi tekstur og det salte umami smaken til ulike retter. Spesielt i salater som for eksempel thai payayasalat «som tam». Finner du ikke denne ingrediensen i din lokale asiabutikk, kan du droppe dette og heller ha en litt mer fiskesaus.

Yum som o: 

Servering:  2 personer enten som en forrett eller som en sidesalat

Tid: 60 minutter å lage

Ingredienser: 

1 stk pomelo evt. grapefrukt

2 stk røde appelsiner

500 g ferske reker, renset

Yum som o dressing: 

1 ss palmesukker eller 1/2 ss brunt sukker

1 1/2 stk ferskpresset limesaft

1 ss fiskesaus

1/2-1 ts chiliflak evt. 1-2 stk thai red bird chili (smak til) 

Andre ingredienser: 

1 stk sjalottløk, skjæres i tynne skiver

3 ss kokosmasse, ristet

3 ss usaltede peanøtter, ristet, evt. cashewnøtter

2 ss tørkede små reker (valgfritt, evt. bruke 1/2 ss mer fiskesaus)

2 kaffirlime blader, finsnittet

2 stk sitrongress, nederste halvdel, finsnittet

2 ss ferske mynteblader, grovhakket

1 ss fersk koriander, grovhakket

Tilberedelse: 

Begynn med å skrelle pamelo eller evt. grapefukt og røde appelsiner. 

Prell av pamelokjøttet slik at du får med deg mest mulig hele fruktkjøtt uten for mye saft. Skjær ut appelsinfileter med liten fruktkniv og fjern det hvite laget rundt. Legg pamelo og appelsinfiletene på en tallerken og sett til side. 

Legg tørkede reker i limesaft slik at de knuses lettere i en morter senere og la det gjerne stå mens du kutter sitrongress, kaffirlime blader, sjalottløk og legg de til side. 

Ha tørkede reker i limesaft og ristede peanøtter i en morter og knus til peanøttene er i passe små og grove biter.

Bland til slutt ingrediensene til dressingen sammen til all sukkeret er oppløst. 

Ta fram en stor bolle og bland dressingen sammen med sjalottløk, sitrongress, kaffirlime, pamelo fruktkjøtt, rødeappelsinfileter, tørkede reker, peanøtter, ristet kokosmasse, ferske reker og til slutt grovhakkede, ferske mynteblader og koriander. Smak til og juster gjerne med mer ferkpresset limesaft, sukker eller fiskesaus etter behov. 

 

Den store belønningen etter all tilberedelsen er denne smakseksplosjonen med masse urter! Et forfriskende måltid som også er veldig sunt!

Håper du lar deg friste til å prøve å lage og at det smaker! :)

Setter stor pris på dersom du husker å:

Følg Just another food story på facebook  og på Instagram @justanotherfoodstory, og hashtag gjerne med #justanotherfoodstory, dersom dere gjenskaper noen av oppskriftene på bloggen! Det gjør meg så glad! :)

Please follow Just another food story on facebook and on Instagram @justanotherfoodstory and hashtag #justanotherfoodstory, if you recreate some of the recipes on the blog! :)